dinsdag 15 april 2014

Bukit Brown

Na toeristische toppers als de Night Safari en Legoland trokken we ditmaal naar een veel minder bekende bestemming. 
 Bukit Brown is een oud Chinees kerkhof waar de begravingen in 1973 gestopt zijn, en sindsdien heeft de natuur er min of meer vrij spel.

Het kerkhof is ondertussen dicht begroeid, en de graven liggen verspreid over het heuvelachtige domein.
Gelukkig staat er regelmatig een bordje dat aangeeft waar je bent, want anders zou je makkelijk je weg kwijt geraken.
Er komen doorgaans weinig mensen naar het kerkhof, behalve in april. Want dan is het Qingming, zeg maar het Chinese Allerheiligen. Heel wat Singaporezen hebben nog familieleden die begraven liggen op het kerkhof. Verschillende graven waren vrijgemaakt van overwoekerende begroeiing, en bezaaid met kleurrijke joss papers.
Andere graven waren versierd met offergaven en wierookstokjes.
En onze vrienden de Java-aapjes waren natuurlijk ook weer van de partij.
En nog een hele bende andere lieve diertjes... . Het was helemaal schrikken toen we ineens een roedel grote, verwilderde honden enkele meters voor ons het pad zagen oversteken.
Minder leuk nieuws is dat dit fascinerende gebied dreigt de verdwijnen. Een gedeelte van het kerkhof is al opgeruimd, en in een ander deel zijn de graven gemerkt met een nummer, zodat eventuele familieleden zich kenbaar kunnen maken.
En met zo'n nummer kan je je registreren voor de ontgraving. 
De huidige ontruiming moet plaats maken voor de aanleg van een nieuwe snelweg. Maar in een latere fase zal wellicht het hele kerkhof moeten verdwijnen om nieuwe woningen te kunnen bouwen. Er is zelfs al een metrostation klaar, dat in de toekomst die nieuwe wijken zal bedienen.
Wacht dus niet te lang om dit uitzonderlijk mooie kerkhof te bezoeken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten