woensdag 14 mei 2014

Johor Bahru

Vlakbij Singapore, aan de overzijde van de Straits of Johor,  ligt de Maleisische stad Johor Bahru, die iedereen in Singapore tot JB afkort. Heel wat mensen uit JB pendelen dagelijks naar Singapore om er te werken. De Singaporezen reizen graag naar JB om er goedkoop te shoppen en op stap te gaan. Het deed me wat denken aan de Amerikanen uit het cleane San Diego die om dezelfde reden graag eens de Mexicaanse grens oversteken naar Tijuana.
We nemen een speciale taxi, die enkel mag rijden tussen de taxistandplaats in Little India, en de centrale taxistandplaats in JB.
De sfeer is er relaxter dan in Singapore, maar het valt ook meteen op dat het onderhoud van wegen en gebouwen verwaarloosd oogt, zeker als je uit een spic and span Singapore komt.

Het klimaat is er even drukkend warm als in Singapore.
Ons comfortabel 4G mobiel internet-abonnenment uit Singapore werkt hier uiteraard niet, dus moeten we onze verkenning van de oude stadskern baseren op een minuscuul kaartje in onze Lonely Planet gids.

Net als Singapore, the meltiest of all melting pots, is ook Maleisië een multi-etnische en multi-religieuze staat.
Maar in tegenstelling tot Singapore is de islam hier de meest verspreide godsdienst.
Je vindt er bijvoorbeeld ook christelijke kerken, Chinese tempels en Hindoetempels, zoals deze tempel in het stadscentrum van JB.
Aan de tempel zijn er winkeltjes die bloemenkransen en andere offergaven verkopen.
Als je de City Square shopping mall binnenstapt lijk je weer helemaal terug in Singapore.
Om werkelijk terug in Singapore te geraken moeten we aan de taxistandplaats lang wachten op een van de sporadische taxi's die terug naar Singapore rijden. Ondertussen stelt een inhalige Maleisiër ons voor om ons alle zes in zijn autootje te proppen en voor een woekerbedrag meteen naar Singapore te rijden. Daar zijn we maar wijselijk niet op ingegaan.
En na een boeiende dag staan we terug in ons vertrouwde Singapore!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten